Organum Histriae 2022 u Motovunu

Festivalski tjedan započinje u Motovunu, 27.8. u Župnoj crkvi Sv. Stjepana gdje nam raznolikost svjetovne i sakralne renesanse pod naslovom L'amor mi fa cantar donosi ansambl za ranu glazbu, La Rossignol (ITA). Iako danas orgulje iz razdoblja Andrije Motovunjanina (Andrea Antico da Montona), čuvenog tiskara muzikalija i skladatelja iz 16.st., više ne postoje, danas taj gradić tartufa čuva jedno drugo značajno djelo, orgulje glasovitog Gaetana Callida iz 1797.god. Iako restaurirane 2006. god., nalaze se na privremenoj lokaciji u crkvi BDM od Servita gdje će ove godine, točnije 1.9. nastupiti Elena Roce (glas, orgulje) i Krešimir Klarić (orgulje) s koncertnim programom Budi hvaljeno po sve vrime koji počiva na srednjovjekovnim temeljima.

 L'amor mi fa cantar (27.8.2022. u 20.00 sati - župna crkva Sv. Stjepana Prvomučenika, Motovun)

Renesansna Europa, kroz ubrzan geografski i kulturološki rast, otvara vrata novim znanstvenim otkrićima: više nije u centru svijeta Bog, već čovjek. Ovaj koncert vodi slušatelja kroz koncept ‘’svete ljubavi’’, odnosno pjesme paraliturgijskog repertoara, dok ‘’svjetovna ljubav’' donosi pjesme i glazbu dvorskih zabava, istovremeno plemski i popularno, u vremenu kada glazba postaje protagonist kulturne revolucije. La Rossignol, ansambl specijaliziran za izvođenje rane glazbe i plesa, poslužit će kao mali vremeplov te posjetitelje prošetati ulicama, trgovima i crkvama kada je glazba pozivala mnoštvo na okupljanje. Vrhunski kostimirani glazbenici, mnoštvo povijesnih instrumenata i dvije pozornice (trg A. Antica i župna crkva Sv. Stjepana) garantiraju nezaboravan doživljaj kojeg ne smijete propustiti!

Budi hvaljeno po sve vrime (1.9.2022. u 20.00 sati - crkva BDM od Servita, Motovun)

« Budi hvaljeno po sve vrime » stari je istarski crkveni napjev koji svoje korijene pronalazi u glagoljaškoj tradiciji isključivo vezanoj za hrvatsku srednjovjekovnu kulturu i liturgiju. Upravo je identitet ključna poveznica ovog programa jer kroz njega imamo uvid u raznoliku glazbu različitih zemalja Europe. Inspirirani upravo tom arhaičnom glazbom, temeljima europske kulture, ali i bogatom poviješću Motovuna koji je iznjedrio jedno od najpoznatijih imena tiskarske povijesti (Andrea Antico), mladi glazbenici Elena Roce i Krešimir Klarić pripremili su nesvakidašnji repertoar koji plijeni pažnju suvremenim kompozitorima i svim zaljubljenicima u tajne srednjeg vijeka. Kroz spoj glasa i orgulja, infiltraciju svjetovnog u sakralno i improvizaciju, posjetitelji će zvukovno dotaknuti mnoge kuteve Europe i čuti razne stilove, od srednjovjekovne Dalmacije do visoke umjetnosti njemačkog baroka. 

Više o samim glazbenicima i ostalim događanjima na 23. Organum Histriae pročitajte na web stranici http://www.organum-histriae.com i društvenim mrežama 

https://www.facebook.com/organumhistriae/

https://www.instagram.com/organumhistriaefestival/

Project Organum Histriae YouTube

Other news