Starinska „Igra na rog” na Pepelnicu

Dok se u brojnim drugim mjestima na Pepelnicu ili Čistu srijedu spaljuje pust, u Motovunu se na prvi dan korizme već desetljećima upriličuje starinska „Igra na rog”. Za nju su potrebni samo volovski rog i drveni štapovi te naravno, veseli igrači koje nije potrebno posebno pozivati, već dolaze sami svake godine.

Ove će godine na Pepelnicu, u srijedu 14. veljače 2024. godine, okupljanje započeti u 15 sati kod motovunskog gornjeg groblja, a sama igra kreće pola sata kasnije. 

Najprije se baca volovski rog, a u prvoj seriji ga baca prošlogodišnji pobjednik. Igrači zatim svoje drvene štapove nastoje baciti što bliže njemu. Pobjednik je onaj kojemu to duž staze, odnosno od vrha do podnožja Motovuna, najviše puta pođe za rukom.

Odzvanjaju Motovunom povici igrača. Svaki će prije bacanja po šaljivom izmišljenom nadimku prozvati sljedećeg bacača. Običaj seže daleko u prošlost. Najstariji Motovunci sjećaju se Igre na rog još od prije Drugog svjetskog rata i kažu da se uvijek igrala na Pepelnicu, a ta se tradicija prenosi s koljena na koljeno. Prema narodnoj predaji, u Motovunskoj šumi su se prilikom određivanja granica svojih komuna našli mještani Motovuna i Buzeta. Čekajući geometra, našli su volovski rog u šumi i nekoliko drvenih palica te ih počeli bacati. U novijoj se povijesti u nekoliko navrata pauziralo, a Igra na rog ponovo je obnovljena 1981. godine otkada se održava u kontinuitetu, izuzev godine kada je izostala zbog pandemije koronavirusa.

Uživaju Motovunci i njeguju svoje običaje. Nekoć se skupljala kotizacija, a od prikupljenog se iznosa na kraju priredilo slavlje. Večeru u motovunskom restoranu Conviva, popularnom Cotiću, sada plaća Općina Motovun kako bi time podržala očuvanje tradicije. Mladi igrači koju sudjeluju u Igri na rog jamstvo su da će se ova hvalevrijedna tradicija sačuvati.

 

Other news

  • Ljetno kino u Motovunu 26.7. i 27.7.

    Motovun vas i ove godine poziva na uživanje u gledanju filmova na otvorenom, ispod zvjezdanog neba. U petak 26. i subotu 27. srpnja će se s početkom u 21 sat u prekrasnom ambijentu vrta motovunskih zidina, na samom vrhu pitoresknog Motovuna, održati dvije besplatne projekcije sjajnih filmskih ostvarenja!
  • Besplatna interpretacijska šetnja “Doživi Motovun” 27.7.'24.

    Turistička zajednica Općine Motovun poziva vas u subotu 27.7.2024. u 19.30 sati na besplatnu interpretacijsku šetnju starogradskom jezgrom Motovuna pod nazivom “Doživi Motovun”
  • 25. ORGANUM HISTRIAE - koncert otvorenja i inauguracijski koncert 30.06.2024.

    Ne propustite ovaj događaj! Posjetite Motovun, doživite autentičnu Istru koja skriva brojne zaboravljene priče i tajne. Neka Vas zvuci orgulja, stari preko dvjesto godina, povedu na nezaboravno putovanje u prošlost.