Festival Veli Jože

Veli Jože predstavlja novi proizvod hrvatskog turizma koji je usmjeren na stvaranje slike Motovuna kao destinacije svjetskih divova, fantastične književnosti i prikazivanja filmova o divovima. Od raznolikog programa možemo izdvojiti sljedeće:

MOTOVUN – SVJETSKA DESTINACIJA FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI

Jedan od ciljeva ovog festivala je i dugoročno pozicioniranje Motovuna kao svjetske destinacije fantastične književnosti. Fantasy književnost danas je poznata najviše zahvaljujući Tolkienovom romanu Gospodar prstenova, koji se smatra začetkom fantasy žanra. Međutim, u nacionalnim korijenima tu je vjerojatno najpoznatije djelo Vladimira Nazora, Veli Jože (1908.), koji je napisan čak 40 godina prije Tolkienovog Gospodar prstenova.

U suradnji s Europskim institutom za prevođenje u Trstu, krenuli smo u prevođenje Velog Jože na talijanski jezik kako bi ga mogla upoznati čitateljska publika drugih jezika.

PRIKAZIVANJA DIVOVA NA FILMSKOM PLATNU

U suradnji s Pulskom Filmskom Tvornicom, stvara se zanimljiv program koji će sigurno pobuditi interes brojne publike i ljubitelja filma. Kroz tri dana festivala snimat će se trodnevni Production In (filmski produkcijski maraton), izradit će se dokumentarni snimak festivala te će se prikazivat tematski filmovi na različitim lokacijama. 3D efekti i divovski sukobi su nešto što se ne propušta na velikom platnu. Motovun s već afirmiranom filmskom tradicijom dobiva priliku da kroz festival Dani Velog Jože prikaže nove i stare filmove o divovima, dokumentarce i dječje filmove.

KIDS FRIENDLY

Veli Jože je posebno atraktivan djeci i posjetiteljima koja se mogu uključiti u radionice te sudjelovati u izvođenju predstave koju zajednički pripremaju uz pomoć stručnog voditelja. Ove se radionice odvijaju cijeli dan. Festival je najbolje opisati kao obiteljski festival jer su programi i sadržaji koncipirani za cijelu obitelj te se svi uzrasti mogu dobro zabaviti, naučiti i uživati u ljepotama Motovuna i njegovih divova.

Tijekom cijelog dana na ulicama Motovuna će se izmjenjivati sadržaji za djecu, ulični zabavljači i glazbenici, a u večernjim satima organizirat će se kazališne predstave.

Dugoročni partner festivala za dječji program je udruga Birikina iz Pule.

GOURMET FRIENDLY

Za potpuni doživljaj, uz uprizorenje srednjeg vijeka, nudit će se i prezentacija lokalnih proizvoda i novih suvenira. Kroz sajam starih zanata, posjetitelj će osjetiti da je došao u grad Velog Jože. Ovdje se neće raditi o običnom svakidašnjem sajmu, već o sajmu XXL proizvoda. Domaći, lokalni ali i strani proizvođači nudit će divovske veličine, pa smo tako u dogovorima za divovski sir, divovsku kobasicu, divovsku mortadelu. U dogovoru sa svim ugostiteljima nudit će se meni Veli Jože koji će naravno biti poseban po svojim XXL veličinama. (XXL steak, XXL pizza..)

GUINESS FRIENDLY

Kao još jedna zanimljivost i inovativnost ovog festivala je i ulazak u GUINESSOVU knjigu rekorda! Plan je svake godine oboriti jedan rekord iz Guinessove knijge rekorda u kategoriji „najvećih“. Pokušat ćemo oboriti dva rekorda; dođite saznati koji su! Za sve detaljnije informacije, slobodno nas kontaktirajte.

LANTERNS FRIENDLY

Manifestacija će se otvoriti puštanjem stotina svjetlećih lampiona s najljepšim željama i mislima prema nebu iznad Motovuna.

DUGOROČNI CILJ FESTIVALA - PARADA DIVOVSKIH BALONA DOLINOM MIRNE

Kao dugoročni cilj festivala želimo istaknuti atraktivnu paradu balona dolinom rijeke Mirne. Riječ je o divovskim balonima i do 25 metara visine. Ono što u svijetu ima već tradiciju, u Motovunu bi se dogodilo prvi put u Hrvatskoj! Parada ogromnih balona u obliku mitoloških divova, privukla bi tisuće posjetitelja. Kao što američka Macy´s parada balona za Dan zahvalnosti privlači brojne posjetitelje (250 000) tako bi i Motovunska parada balona u obliku divova bila svjetska atrakcija.

“Veli Jože je prije svega književno djelo koje svatko od nas mora pročitati ako ne želi jedinicu iz lektire, no doista je rijetkost da nešto iz lektire na takav način kao Veli Jože, vise od stotinu godina nakon nastanka, provocira I potiče na kreativnost. Budući da se u turizmu polako ipak približavamo svjetskim trendovima, vrijeme je da se u motovunskom divu prepoznaju potencijali I za druge sfere ljudskog poduzetništva.”(Davor Šišović).