Eno / Gastro

Osim kulturnog nasljeđa Motovun se ponosi plodnošću zemlje, autohtonim delicijama i sortama, tradicionalnim istarskim specijalitetima te gostoprimstvom što ga žitelji pružaju gostu. Ukoliko tražite savršeni eno-gastronomski doživljaj onda je ovo pravo mjesto za Vas. Dopustite svojim osjetilima da Vas povedu kroz bogatu ponudu restorana, konoba i vinarija čiji će izbor zadovoljiti svačiji ukus i želju. 

Motovunske delicije

Delicije - očaravajući i osebujni okusi Istre oplemenjeni kvalitetom, ljudskim trudom i ljubavlju...

-  Bijeli tartuf

-  Vino teran

-  Maslinovo ulje

-  Kaldirsko voće

-  Sezonske šparoge

-  Likeri

-  Med

- Različite sorte vina

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje nastaje prešanjem ploda masline odnosno cijeđenjem ulja iz ploda. Takav se postupak zove hladno prešanje te se na ovaj način dobiva najzdravije ulje upravo zbog jednostavnosti obrade što omogućuje da ulje zadrži sve svoje vrijednosti. Postoji više kategorija maslinovog ulja a najbolje je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ovo tekuće zlato iznimno je nutricionistički vrijedno jer je bogato klorofilom, prirodnim antioksidansima i esencijalnim vitaminima A, D, K i E. Njegove vrijednosti pomažu u borbi protiv raka, dijabetesa, čira na želucu te povoljno utječu na rast djece, kosti, zglobove, kožu, jetra, crijeva te usporava starenje. Važno je znati da maslinovo ulje ima blagotvoran utjecaj na krvne žile i srce jer ono smanjuje loš kolesterol. Svoju dobrobit pokazuje i u kozmetici. Kosa, koža, nokti uživaju uz maslinovo ulje. Možete ga i jednostavno nanijeti na kožu poput ulja za tijelo. U kombinaciji sa šećerom postaje savršena smjesa za piling. Uživajte i darujte si zdravlje. 

 

Eno

Motovun je prepoznatljiva vinska destinacija s vrhunskim nagrađivanim vinarima i izuzetnom vinskom mikrolokacijom, koju krasi superioran terroir, s optimalnom kombinacijom bijele zemlje koja daje mineralnost, fantastičnim ekspozicijama, značajnim temperaturnim razlikama i dovoljnim količinama vjetra.

Krajem 2019. godine, Motovun je osvojio drugo mjesto u izboru Europske mreže kulturnog turizma i partnera za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma, u kategoriji vinskog turizma, pozicioniravši se između dvije renomirane francuske vinske destinacije, iza prvoplasirane doline Loire i ispred trećeplasirane Pays d’ Armagnac.

 

Gastro

Gastronomija ovoga kraja temelji se na starim istarskim receptima a pravu draž daje joj visokocijenjeni bijeli tartuf pronađen upravo u Motovunskoj šumi. Istarski pršut, istarska maneštra, različite vrste tjestenina (fuži, njoki, pljukanci) spravljeni u različitim umacima od samoniklog sviježeg sezonskog bilja ili gulašu od divljači, ombolo i kobasice s kiselim kupusom, fritaja sa šparogama ili tartufom samo su neka od najpopularnijih domaćih jela i specijaliteta koji se poslužuju u idiličnim domaćim objektima.

 

Agro

Za sve one koji prepoznaju vrijednost prirodno uzgojenog voća i povrća te ostalih kultura nudimo proizvode lokalnih proizvođača koji sa puno ljubavi izrađuju proizvode po tradicionalnim recepturama. Plodovi su sviježi, ručno obrani iz vlastitih vrtova i radinosti. Motovun je postao najpoznatiji kraj u Istri s više od 70 posto voćarske proizvodnje u Istri. Kontinentalne sorte koje ovdje najbolje uspijevaju  su šljive, jabuke, kruške, breskve i marelice a od mediteranskih sorti masline, smokve i trešnje. Okrijepite svoje tijelo i um te ponesite sa svog putovanja najbolje što su sjedinili vrijedni ljudi i priroda.