Motovunske delicije

Delicije - očaravajući i osebujni okusi Istre oplemenjeni kvalitetom, ljudskim trudom i ljubavlju...

-  Bijeli tartuf

-  Vino teran

-  Maslinovo ulje

-  Kaldirsko voće

-  Sezonske šparoge

-  Likeri

-  Med

- Različite sorte vina

Tartufi

Tartufi se ubrajaju u rod gljiva gomoljača (Tuber) čija se plodna tijela nalaze ispod zemlje na dubini od 10 do 20 centimetara. Zbog toga ih je u prirodi teško pronaći, pa ih traže posebno dresirani psi koji ih nanjuše, a potom berači pozorno otkopaju. Istarski bijeli tartuf (Tuber magnatum Pico) jedan je od najcjenjenijih i najkvalitetnijih na svijetu. Gurmani se slažu da je tartuf vrhunac gastronomije, ali se ne mogu složiti je li on hrana ili začin.

Rakije i likeri

U narodu je oduvijek rakija bila poznata kao jedan od najboljih prirodnih ljekova.Tradicija prenošenja recepata sa generacije na generaciju ali i dostupnost široke palete uzgojenih proizvoda od kojih se ona izrađuje. Najčešće su to voćni  likeri ili rakije spravljene od nekoliko vrsta trava.

Teran

Teran je stara istarska vinska sorta crnog grožđa, koja je do početka 20. stoljeća bila najrasprostranjenija u ovim krajevima. Spominje se već u 14. stoljeću, kada su njime, 1390., darivani izaslanici Bečkog dvora. Vino je karakteristične rubin-crvene boje, a relativno visok sadržaj ukupnih kiselina s nijansom trpkosti. Zbog svojstvene punoće i velike količine polifenola teran smatra se i ljekovitim vinom. Njegove karakteristike najviše dolaze do izražaja ako se pije na sobnoj temperaturi.

Šparoge

Povoljni klimatski uvjeti pogoduju bujnoj vegetaciji i rastu samoniklog bilja. Jedno od najpoznatijih u ovome kraju je divlja šparoga. Sezonska berba počinje već u ožujku i traje do lipnja. Male je  energetske, a velike nutritivne vrijednosti. Jedan su od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni pritisak i ojačava oslabljene kapilare. Šparoga je pravo delikatesno povrće, finog gorkog okusa i karakterističnog mirisa. Najpoznatiji specijaliteti koji se povezuju sa šparogama su fritaja sa šparogama, juha od šparoga te različite vrste tjestenina u različitim umacima od šparoga.