Kaldirski plac od fruti (29.5.2022.)

Veselimo se prvom ovogodišnjem Kaldirskom placu od fruti koji će se u organizaciji Udruge Kaldir održati u nedjelju 29.5.2022. godine u vremenu od 8 do 13 sati. Mjesto događanja je plato ispred stare škole u Kaldiru, a u slučaju kiše događanje se seli u prostor same škole.

Kaldirski plac od fruti će se tijekom lipnja održavati svake nedjelje, dok će se u srpnju, kolovozu i početkom rujna održavati svake druge nedjelje. Na prvom Placu su u ponudi trešnje. Kao i svake godine, ponuda na Kaldirskom placu od fruti će se proširivati sukladno sezonalnosti ponude svježeg voća, a nakon trešanja, u narednim se terminima održavanja Placa u ponudi najprije očekuju marelice i prve breskve.
 
Na Kaldirskom placu od fruti sudjeluju:
  • OPG Beletić Davide,
  • OPG Bertoša Samoel,
  • OPG Božić Aleksandra i
  • OPG Rabak Andrej.

Nakon jednogodišnje pauze zbog prirodne nepogode (snijeg, led) koja je zadesila Kaldirštinu u travnju prošle godine, ovo je peta godina održavanja manifestacije koja promovira domaće kaldirsko voće i kaldirski kraj, nadaleko poznat po poljoprivredi, naročito po voćarstvu i sve više po vrhunskim vinarima. Kaldir kraj Motovuna predstavlja istinski voćarski raj, jer izrazito povoljni mikroklimatski uvjeti pogoduju uzgoju raznih sorti voća, a impresivan je podatak da gotovo 70 posto svježeg voća koje se proizvodi i distribuira u Istri dolazi upravo iz Kaldira.

 
Kaldirski plac od fruti je osmišljen kao tržnica na kojoj se direktno od kaldirskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tijekom cijele voćarske sezone sve do sredine rujna na jednom mjestu, u srcu kaldirskog kraja, može kupiti domaće svježe voće i voćne prerađevine od voća ubranog na obroncima Kaldirštine. Kaldir već godinama štiti i promovira sam naziv “Kaldirsko voće”, jer isti pokazuje izvornost domaće proizvodnje, kvalitetu voća i voćnih prerađevina te uloženi trud lokalnog stanovništva.
 
Podršku Kaldirskom placu od fruti kontinuirano pružaju Turistička zajednica općine Motovun i Općina Motovun.
 
Ne propustite posjetiti Kaldir 29.5.2022. godine, jer osim Kaldirskog placa od fruti te se nedjelje održava i Wine Day - dan otvorenih vinskih podruma u Istri (10-19 sati), u kojem sudjeluju dvije kaldirske vinarije - vinarija Benvenuti i vinarija Bertoša.

Ostale novosti